Még tart a hőség és perzselő napsütésben lehet még részünk, hamarosan azonban beköszöntenek a hűvösebb napok, és a lenge ruháktól, szandáloktól, vidám nyári színektől a következő nyárig búcsút kell vennünk. Sokan úgy vélik, hogy a hűvösebb idő beköszöntével a ruházat színvilága is szürkébe csap át, különösen az irodai viseletben, ahol az üzleti, hivatali élet színvilágát egyébként is inkább a sötétebb színek dominanciája jellemzi. Azonban aki egész évben szeret kicsit színesebben öltözni, nem kell a hűvösebb időszakokban sem lemondania erről az irodai viseletet illetően sem. Kis kreativitással és az évszakhoz illő színvilág öltözetben való diszkrét megjelenítésével a hidegebb hónapokban is színes megjelenésben lehet részünk. Ehhez ad néhány tippet ez az írás és aki kedvet kap, még bőven van ideje beszerezni a színes darabokat a hulló levelek időszakára.

(A kép illusztráció. Forrás: Pinterest)

Ősszel kimondottan előnyös színeknek minősül az öltözetben a piros, a zöld, a sárga, a kék, a zöld, a barna színek ízléses kombinációja. Mivel ezek a színek a természetben is jelen vannak, néhány közülük pedig domináns az évnek ebben az időszakában, így a ruházatban nagyon természetesnek hatnak és nyugalmat, harmóniát sugároznak.

A sötétzöld szín különösen jól mutat a barnás színvilággal ötvözve. A megjelenést még inkább feldobják az élénkebb színek, ami lehet akár egy piros rúzs is.

A zöld szín jól mutat a szürkével is, kellemes őszies hatást keltve. A képen látható hölgy egy egyszerű zöld felsőt visel, szürke ceruzaszoknyával. Fontos, hogy a ceruzaszoknya viselése szinte tökéletes vékony testalkatot igényel, ezért annak, aki nem rendelkezik ehhez megfelelő adottságokkal, a kedvezőbb összhatás érdekében célszerű például A–vonalú szoknyát választani.

A zöld a hűvösebb őszi hónapokban különösen jól passzol a sárga színhez. Az összhatás az őszi falevelekre emlékeztet. A képen is egy ilyen összeállítás látható, ahol a már említett barna szín is megjelenik a hölgy csizmájának színeként. 

Ezen a képen a piros, a kék és a narancs színek kompozícióját láthatjuk. Ez kicsit merészebb összeállítás, hiszen több élénk szín jelenik meg, nagy felületen, így az összhatás is kissé erősebb. 

Hasonló, de talán kicsit visszafogottabb a következő összeállítás, amelyen a narancs, a bézs és a lila keveréke látható. Ez a visszafogottság ebben az esetben nem a színek száma miatt jellemzi ezt az öltözetet, hanem bézs színnek köszönhető, ami a domináns narancs és lila színek elegyét lágyabbá teszi. 

A színek kombinálása tekintetében fontos, hogy egyszerre három, maximum négy színt kombináljunk, mert ellenkező esetben az összhatás zavaró lesz. 

Aki inkább a minimalista színvilágot szereti, remek választás lehet a szürke szín, ami nevével ellentétben korántsem jelent “szürkeséget” a megjelenésben. A szürke a fehérrel kombinálva nagyon letisztult, kifinomult hatást kelt. A lenti képen például a hűvösebb időjárás beköszöntével megjelenő kötött, oversize darabok közül látható egy. Ezek a darabok bár jellegüknél fogva az átlagosnál bővebbek, mégis éppen ez az, ami a nőiesség kiemelésére kiváló lehet például egy jól megválasztott harisnyával és magassarkú bokacsizmával.

Néhány szóban a színek pszichológiai hatásáról

A színek pszichológiai hatásával mintegy kétszáz éve foglalkoznak tudományos szinten. A témát érintően született kiemelkedő írói alkotás Johann Wolfgang von Goethe nevéhez fűződik, aki Színtan című művében írt az egyes színek kedélyállapotra gyakorolt hatásáról. 

A sárga esetében kiemelte, hogy az áll a legközelebb a fényhez, és ezért meleg, kellemes benyomásst keltő színként említette.  

A kék esetében ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy ez a szín hideg érzetet kelt, mégis maga után vonzza a tekintetet. A kék hideg hatása miatt nem ajánlatos például a lakás falfelületének színezésére. A tengerzöld színről ugyanakkor kedves színként értekezett.

A vörös színt egyaránt komoly és méltóságteljes, bájos és kellemes benyomást keltő színeknek minősítette. A bíbor színű környezetet nemcsak komolyként említette, hanem a pompa megjelenítése egyik eszközének is, utalva az uralkodói környezetre, minthogy a bíbor színt az uralkodók előszeretettel használták is udvarukban. 

A zöld szín kapcsán annak nyugalmat árasztó hatását emelte ki, amelyet a lakberendezésben is érdemes használni azon helyiségek meghatározó színeként, ahol sokszor tartózkodnak.

Kreativitás az öltözet színvilágában

A színeket az öltözködésre vetítve azt mondhatjuk, hogy egy kis kreativitásnak köszönhetően az öltözet színvilága egyik évszakban sem válik unalmassá. Ennek titka az átgondolt megjelenés, az ruházat egyes elemei fazonjának, színének egymáshoz illeszkedése, a ruhadarabok adott alkathoz illősége. A jó ízléssel megválasztott, megfelelő méretű, formájú, alkalomhoz illő darabok sosem fognak csalódást okozni, viselőjüknek pedig magabiztosságot kölcsönöznek.

Képek forrása: Pinterest

Felhasznált irodalom: Johann Wolfgang Goethe: Színtan (fordította: Hegedűs Miklós)