A stresszes életmód káros hatásairól bizonyára sokat hallottunk már, amelyek közül talán az egyik leglátványosabb a bőrünkön jelentkezik. Van azonban néhány tipp, amelyet betartva mérsékelhetjük ezeket a káros hatásokat, mi több segítenek a stressz csökkentésében is.

Számos tanulmány, kutatás született már a stresszel kapcsolatban, és a legáltalánosabb tanács valószínűleg a kiegyensúlyozott életmódra törekvés, azonban ezt nem olyan egyszerű a hétköznapok gyakorlatába átültetni, mint amilyen egyszerűen hangzik. 

A stressz az élet velejárója, így teljesen kiűzni soha nem fogjuk tudni az életünkből, ugyanakkor a stressz optimális kezelése tanulható. 

A stressz hatására a szervezetre

Amikor az embert valamilyen nehéz szituáció, vagy veszélyhelyzet éri, az agy és a test azonnal reagálni kezd a kialakult helyzetre, mintegy megoldást keresve a felfokozott állapot hatékony kezelésére.

A stressz hatására a testben hirtelen emelkedésnek indul az adrenalin, a kortizol és a noradrenalin hormon, emiatt szaporább lesz a szívverés is. Ezek a hatások bár sajnos legtöbbünk mindennapjainak részét képezik, ugyanakkor ha ez az átlagos szintet jelentősen meghaladja, idővel maradandó károkat okoz a szervezetben. Ismert tény, hogy a stressznek óriási szerepe van a különféle betegségek kialakulásában, és ebbe nemcsak a testi rendellenességek tartoznak, hanem különböző bőrbetegségek is.

De milyen negatív hatások is ezek?

Pattanások kialakulása 

A stressz túlzott faggyútermeléshez vezethet, ennek következtében pedig megnövekedik a pattanások száma, de aknék is kialakulhatnak a bőrön. 

A stressz miatt a vérkeringés is megváltozik, mert ilyenkor az agyba és az izmokba jut több vér. Emiatt azonban a bőr színe fakóbb lesz, mert a bőr ezáltal kevesebb oxigénhez jut, ami miatt nehezebben is múlnak el a pattanások, sőt továbbiak alakulnak ki.

Öregedési folyamatok

A túl sok feszültség nagyban hozzájárul az idő előtti öregedéshez, a ráncok kialakulásához, továbbá a meglévő ráncok folyamatos mélyüléséhez. A DNS szálak végén található, a sejtek épségének védelméért felelős telomerek sérülésével pedig a sejtek öregedésének folyamata is látványosan felgyorsul.

Mit tehetünk a stressz csökkentéséért?

Vegyük észre a pozitív dolgokat a mindennapokban!

Néhány perc eltöltése önmagunkkal, a gondolataink rendszerezése, valamint a pozitív megerősítés sokat segítenek abban, hogy kiegyensúlyozottab életet élhessünk. Minden reggel és este érdemes néhány percet tehát arra fordítani, hogy aznapi teendőinket vagy véghezvitt feladatainkat végiggondoljunk és a pozitív lépések gondolatával induljanak, illetve fejeződjenek be napjaink.

Mozogjunk eleget!

A rendszeres mozgás, a test fizikai aktivitása szintén nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a stressz mennyisége csökkenjen életünkben. A mozgás hatására ugyanis csökken a szerveztünkben az aznapi feszültség és könnyebben el tudjuk engedni problémáinkat.

Törekedjünk az egészséges életmódra!

Az egészséges életmódra törekvés kapcsolódik az előző ponthoz, kiegészítve a tesmozgást néhány egészséges fogással étrendünkben. Célszerű előnyben részesíteni a gyógytea keverékeket. A zöld tea például különösen gazdag az antioxidánsokban, ezáltal segít a sejtek épségének megőrzésében. A kávét akár ginzeng kivonatú teával is helyettesíthetjük, amely a szellemi aktivitás erősítésében is hatékony, ezenkívül pedig segít az immunrendszer erősítésében. 

A megfelelő vitaminbevitelt biztosító gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, az ideális napi vízmennyiség is mind-mind hozzájárulnak az egészséges életmód kialakításához.

Célszerű lehet cinktartalmú étrendkiegészítőt is beiktatni a mindennapokba, ugyanis ez segít az oxidatív stressz kezelésében, amely a káros szabadgyökök kialakulásáért felelős.

Szánjunk időt magunkra és olyan dolgokra, amiket szeretünk!

A taposómalom mellett igenis fordítsunk időt magunkra, családunkra, barátainkra és azokra a dolgokra, amelyekkel szívesen foglalkozunk. Fontos, hogy ne kizárólag a munkának éljünk és ne érezzük azt, hogy a számunkra fontos, bennünket érdeklő dolgok folyamatosan háttérben maradnak. Próbáljunk egyensúlyt találni az időbeosztásunkban és szánjunk időt arra, akiket és amiket szeretünk.

(A képek illusztrációk)