saroglya vidéki stílus rusztikus stílus rusztikus lakberendezés antik tárgyak lakberendezés

A közelmúltban egy antikvitásban szereztünk be egy régi saroglyát, amely lakkozást követően tökéletes kiegészítő eleme lett a konyhánknak. Újragondoltuk ezt a remek tárgyat, amelyet gazdálkodó elődeink mezőgazdasági eszközként hasznosítottak a mindennapjaik során.

saroglya vidéki stílus rusztikus stílus rusztikus lakberendezés antik tárgyak lakberendezés

A Pallas nagy lexikona szerint a saroglya vagy más néven saraglya a szekérkocsik hátuljának és elejének elkerítésére szolgáló rácsos szerkezet volt, amelyet alul a kocsioldal hosszanti tartóján levő S. tartóba, felül pedig csatló lánccal a kocsioldal második  hosszanti tartóján lévő S.csatlóhoz erősítenek. 

A szekerek a nehéz terhek cipelése, szállítása miatt a népi gazdálkodás elengedhetetlen eszközei voltak. Mivel fontos munkaeszköze volt ez a gazdálkodásból élőknek, ezért a gazdák a szekereket nagy műgonddal csináltatták. Mindehhez a szükséges faanyagot a tehetősebb, erdővel rendelkező gazdák maguk válogatták össze, hogy minél jobb minőségű, minél erősebb szekeret készítsen nekik a mester. A kerékgyártó mester famunkáját követően akár több hónapos száradás is kellett ahhoz, hogy a kovácsmester “bevasalja” a szekeret. 

A szekér készítése a kerékgyártó mester és a kovács csapatmunkája volt, de olyan esetekben, amikor nem volt módja a kerékgyártónak ilyen együttműködésre, akkor maga készítette elő a teljes szekeret, köztük annak tartozékaként a saroglyát is, majd a komplett szekeret vásárokban árusította. 

saroglya vidéki stílus rusztikus stílus rusztikus lakberendezés antik tárgyak lakberendezés
A saroglya elhelyzekedése a szekéren (4. és 16. számú elem) 
Forrás: Élet és Tudomány, 1982/10. szám (Arcanum Digitális Tudománytár)

A saroglya a vidéki életet élő gazdálkodó emberek napi használatú eszköze volt. Bár ma már nem járunk szekérrel, a népies stílusjegyeket a saroglya önmagában is megőrizte.

Ezt kihasználva fogtuk a megvásárolt saroglyánkat és egy kis felújítást követően immár  a konyhánk egyik megkerülhetetlen dekorációs eleme lett. Akár a kötény, akár a konyharuhák szépen mutatnak rajta.

Más megoldásban is lehet azonban gondolkodni, ha saroglyáról van szó. A rusztikus ötletek között gyakran látni létraszerű törölközőtartókat, amit egy saroglyával pillanatok a lakásunkba csempészhetünk. Vidéki stílusjegyeivel a rusztikus stílusú fürdőszobai berendezésnek egy autentikus és rendkívül mutatós eleme lehet a törölközőszárítóként funkcionáló saroglya. 

Ha kedveled a régi bútorokat, régiségeket, kövess instagramon inspirációkért!