Meghívásos eseményre kaptál meghívót, ahol az előírt dress code szerinti öltözetben kell megjelenned? Ha tovább olvasol, nem lesz kérdés, hogy mit jelentenek a Black Tie és a White Tie kifejezések, és hogy mikor mit illik felvenned, ha esetleg nincs kötelező előírás a viseletre.

stílus design dress code black tie white tie casual smart casual formal business casual

A dress code nem más, mint az öltözetre vonatkozó előírás, amely az esemény jellegétől függően jelenthet Black Tie, White Tie, Formal, Business formal, Business casual, Smart casual, Casual kategóriákat. Alább nézzük sorban, melyik mit jelent.

stílus design dress code black tie white tie casual smart casual formal business casual

A Black Tie (francia kifejezése: cravate noire) a férfiak esetében szmokingot, fehér inget és fekete csokornyakkendő viseletét jelenti, fekete cipővel és fekete kalappal, nők esetében pedig kisestélyit. A White Tie (francia kifejezése: cravate blanche) esetében a férfiaktól elvárt viselet a frakk, fehér mellénnyel, fehér inggel és fehér csokornyakkendővel, fekete cipővel, kesztyűvel és cilinderrel. (A nyakkendő fehér színének azért van jelentősége, mert a frakkhoz fekete csokornyakkendőt a felszolgáló személyzet visel.) Nőknél a White Tie nagyestélyit, vagy hosszú ruhát jelent.

A Formal kategória a kifejezetten esti rendezvényeken (általában 18 óra után) ünnepélyesebb, míg azt megelőzően az elegáns, de nem annyira ünnepélyes öltözetet jelenti: Férfiak esetében az öltönyt, az esti órákban kifejezetten a sötét színű öltönyt, míg hölgyek esetében elegáns ruhát, később pedig koktélruhát.

stílus design dress code black tie white tie casual smart casual formal business casual

A Business formal elegáns megjelenést ír elő, amely férfiaknak öltöny, ing, nyakkendő, míg hölgyeknek kosztüm vagy elegáns ruha azzal, hogy ebben az esetben érdemes kerülni a kivágott ruhát. A szoknya hosszára fontos ügyelni, amely ideális esetben egy-két centiméterrel a térd alatt vagy a térd felett végződik. 

A Business casual a Business formal lazább formája, ahol már a nyakkendő viselése elhagyható, de továbbra is elegáns viseletet vár el. 

A Smart casual kategória mind a hölgyek, mind a férfiak esetében az adott alkalomhoz praktikusan illő, a formális öltözetnél lazább viseletet jelent, de továbbra is elegáns megjelenést vár el. A Smart casual-nél még kötetlenebb kategória a Casual, amely már a hétköznapibb darabok (pl. farmer) viselését is megengedi. 

Még egy érdekesség a frakkról és a szmokingról

A frakk elnevezése a XVIII. századi angol frock coat, vagyis a rókavadászathoz használt kabát elnevezéséből ered. A frakk elöl rövid, hátul pedig „fecskafarokhoz” hasonló formát ölt (amelyre nem illik ráülni). A legelegánsabb férfi ruhadarabként esküvőkön, bálokon viselik.

A szmoking a frakkból alakult ki, mégpedig úgy, hogy a frakk két szárnya gyakorlatilag eltűnt. Mindez egy New York környéki milliomos úr, Griswold Lorillard nevéhez köthető, aki 1886-ban úgy jelent meg egy társasági rendezvényen a Tuxedo Parkban, hogy levágatta a frakk két hosszú szárnyát. Ennek nyomán a szmokingot Amerikában a mai napig tuxedo néven ismerik (az angolok a dinner jacket kifejezést használják rá).  A szmoking szintén nagyon elegáns viselet, így azt a férfiak fogadásokon, esküvőkön, komolyzenei rendezvényeken, operában történő megjelenések alkalmával viselik.

Mit viseljünk, ha a meghívóban nincs dress code?

Ha a meghívó nem tartalmaz az öltözetre vonatkozó megkötést, a megfelelő viselet kiválasztása a meghívott „szabadságára” bízott feladat. Ilyenkor annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket, az esemény jellege alapján igyekezzünk választani. Elegáns alkalmakra, komoly eseményekre vonatkozó meghívás esetén kerüljük a sportos darabok, a farmer, a sportcipő, a tornacipő viselését, míg a lazább, kötetlenebb rendezvényeken való megjelenés alkalmával az informálisabb, kevésbé szigorúbb megjelenést válasszuk. Szabadidős vagy sporteseményeken történő részvétel alkalmával kifejezetten kerüljük a túl elegáns, ünnepélyes darabokat! Ilyenkor a lazább, sportos jegyekkel bíró öltözet a megfelelő. Bár ezek nagyon alapvető, íratlan szabályok, mégis előfordul, amikor ezek alapvető jellege ellenére nem tartja be valaki őket. Igyekezzünk mindig az alkalomhoz illő öltözetet választani, ezzel elkerülhetők a kellemetlen helyzetek.

/Felhasznált irodalom: Sille István - Illem, etikett, protokoll (Akadémiai Kiadó, Budapest).