Sok nő küzd a bőrproblémákkal, a túlzott faggyútermelés okozta mitesszerekkel, pattanásokkal, amelyek nemcsak hogy önmagában is nehezen kezelhetővé teszik a bőrt, a sminkelést is megnehezítik. Kérdés, hogy az ilyen tipusú bőrnek vajon jót tesz–e, ha sminkelünk,és ha már sminkelünk, akkor hogyan kerüljük el a pórusok eltömődését és a probléma fokozódását. Jelen cikk a problémás bőr kezelhetőségéről szól és arról, hogy miként lehet sminkelni úgy, hogy ez ne jelentse feltétlenül a további mitesszerek, pattanások forrását. 

szépség bőrápolás arcápolás problémás bőr smink szépségápolás beauty egészség

A mitesszerek és pattanások kialakulásának oka serdülőkorban a hormonális változások hatására normálisnak mondható, ám a probléma sok felnőttet is érinthet, amelyre akárcsak serdülőkorban, úgy felnőttként is szükséges megtalálni a megfelelő megoldást.

A zsíros, problémás bőr okozója a túlzott faggyútermelés. Az ilyen bőr többnyire tág pórusokkal rendelkezik, és így a sminkelés, valamint a nap során a bőrre rakodó szennyeződések hatására sokkal hajlamosabb a mitesszerképződésre, amelyek aztán gyulladt pattanásokká fejlődnek. Ha már kialakult problémáról van szó, fontos, hogy ezeknek az eltüntetéséhez, valamint a későbbiek kialakulásának a megelőzéséhez, továbbá a problémás bőr megfelelő sminkeléséhez rendelkezésre álljanak azok az információk, amelyek birtokában tenni tudunk azért, hogy idővel egészséges, szép arcbőrre tehessünk szert.  

Íme néhány tipp a problémás bőr kezelésére: 

  1. Ügyeljünk az arcbőr megfelelő tisztítására reggel is és este is. Az esti sminket bármilyen fáradt is a viselője, minden alkalommal szükséges eltávolítani a bőrről lefekvés előtt. A reggeli arctisztitás ne csak hideg vizes öblités legyen, hanem ugyanazt az arctisztító rituálét szükséges megismételmi, mint amit este véghezvittünk. Bármilyen hihetetlen is, a bőr éjszaka is szennyeződhet, hiszen érintkezik az ágyneművel, amelyről a szabad szemmel nem látható szennyeződések könnyedén kerülhetnek az arcbőrre. Ébredés után is fontos tehát az alapos arctisztítás. 
     
  2. Válasszunk a bőrtípusunkak megfelelő kozmetikumokat. Vannak speciális esetek, mint amilyen a kombinált, zsíros arcbőr, amelynél a drogériákban kapható arctisztítók, és egyéb kozmetikumok kevésbé vagy csak ideig-óráig hatásosak. A zsíros problémás bőrre célszerűbb speciális, erre a típusra kifejlesztett, gyógyszertárakban kapható arctisztítót vásárolni.
     

    szépség bőrápolás arcápolás problémás bőr smink szépségápolás beauty egészség

    3. Legalább hetente egyszer használjunk bőrradírt, amely nemcsak eltávolítja az elhalt hámsejteket, de pórustisztító hatásával megakadályozza a mitesszerképződést is. A bőrradírt követően célszerű pórusösszehúzó tonikot alkalmazni.

    4. Sminkelésnél is ügyeljünk a minőségi termékekre! Használjunk alapozó helyett színezett arckrémet, amelynek felvitele előtt tegyünk a problémás területre a pattanások kezelésére szolgáló korrektort. Ez az eljárás nemcsak segít megakadályozni a további pattanások kialakulását, de a meglévők hatékony elmulasztásában is segít, hiszen a problémás bőrre kifejlesztett, speciális, színezett arckrém úgy varázsolja egyenletessé az arcbőrt, hogy közben nem serkenti az újabb mitesszerek kialakulását. Ennek segítségével a bőrhibák elfedhetők, mégis kifejti jótékony hatását és nem tömíti el a pórusokat. Fontos, hogy a kiválasztott kozmetikum megbízható, minőségi termék legyen, és inkább áldozzunk rá kicsit több pénzt, mintsem a legolcsóbb, de kevésbé megbízható terméket választanánk. Célszerű ezen kozmetikumok esetében előnyben részesíteni a gyógyszertárakban kapható speciális termékeket, amelyek bár valóban kissé drágábbak, hatékonyságuk ugyanakkor megbízható.

    5. A dohányzás a bőr minőségére is negatív hatást gyakorol, így a szép, makulátlan arcbőr elérése érdekében célszerű a cigarettafogyasztást mindenekelőtt mérsékelni, de leginkább elhagyni.

    6. A bőr ápolásában rendkívüli szerepet játszik az is, hogy mit teszünk belülről bőrünk egészségéért. Mindenekelőtt fontos az ideális napi folyadékmennyiség bevitele, vagyis nagyjából másfél-2 liter víz fogyasztása naponta. A víz megfelelően hidratálja a bőrt, így szerepet játszik az apró barázdák eltüntetésében is.

    7. Ügyeljünk a helyes táplálkozásra! A belsőleges bőrápoláshoz a megfelelő minőségű tápanyagok bevitele, a vitamindús táplálkozás is szükséges. A rostban gazdag étrend fontos szerepet játszik a bőrszépítésben, ezért fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt! Különösen hatékony zöldségfélék a saláták, a káposzta, a zöldbab, a lilahagyma, a cékla, a gyümölcsök közül pedig a szőlő és az alma. Bőrszépitő és gyulladáscsökkentő hatása van a zabnak is, így egy kis zabot keverve a reggeli joghurtba már egy lépéssel közelebb kerülünk az egészséges bőrhöz.

Mind a külsőleges, mind a belsőleges odafigyelés egyaránt fontos bőrünk egészségének megőrzésében, a problémás bőr kezelésében pedig ezek a mozzanatok elkerülhetetlenek annak érdekében, hogy a bőrproblémák megfelelően kordában tarthatók legyenek, idővel pedig megszűnjenek. Az egészséges táplálkozás a problémáktól mentes bőrtipus esetén is fontos a bőr egészségének megtartásához, csakúgy mint a megfelelő arcápolási szokások kialakítása.

 

szépség bőrápolás arcápolás problémás bőr smink szépségápolás beauty egészség

Ha a probléma már jelen van, a felsoroltakat komplexen szükséges alkalmazni a legoptimálisabb hatás eléréséhez. A hangsúly az egyensúlyon és a rendszerességen van, így a lehetséges megoldási eljárásokat az életmód részévé téve tehetünk minél többet bőrünk egészségéért.

/Képek forrása: pixabay.com/