Bár a jó időre egy kicsit várni kellett, de nem volt hiába, mert az első napsugarak bizony megérkeztek, amit célszerű volt kihasználni, és kirándulni egy kicsit a természetben. Ehhez bármikor kiváló úticél lehet Vácrátót, ahol a Nemzeti Botanikus Kert gyönyörűséges növényvilágát csodálhatják meg a látogatók. 

A kert, amely Magyarország legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteményének minősül, 27 hektáron mutatja be az érdeklődők számára az ott élő növényeket. A kertbe belépve romantikus sétautakon indulhatunk el, időnként betérve az üvegházakba, pálmaházakba az ott élő kaktuszok és trópusi növények megcsodálása erejéig. 

A nemzet botanikus kertje romantikus hangulatával igazi turistalátványosság, amely az év összes évszakában képes kizökkenteni a kirándulót a nagyvárosi rohanás zajából. A sétautak mentén elhelyezett padok biztosítják a megpihenés, a csendes elmélkedés lehetőségét, miközben egy tökéletes harmóniában élő tájképi kert látványa tárul elénk.

A kert áprilisi érdekessége a fás szárú, akár 18 métert is elérő Jádelián (Strongylodon macrobotrys) volt, amely éppen akkor mutatta meg pompázatos virágát, amikor jómagam a közelmúltban ott jártam. A bejáratnál kapott térképes útmutató előlapján láttam visszaköszönni ezt a különös növényt, amely zöldes árnyalatában pompázik a kert pálmaházában. A bemutató alapján megtudtam, hogy jellegzetes színét egy érdekes kölcsönhatásnak köszönheti: a virágok kék és piros színét kölcsönző antociánhoz, a virág sárga színét előidéző, ún. saponarin kapcsolódik, amelyek speciális aránya zöldes árnyalatú kék színt alakít ki. A Jádelián egzotikus növény, amelynek porzását természetes élőhelyein a denevérek vagy a madarak végzik. Fürtvirágzattal rendelkezik, amely akár 75 virágnál több virág csoportosulását is jelentheti. Ha természetes élőhelyén szeretnénk látni, egészen a Fülöp–szigetekig kellene mennünk, hogy az ottani trópusi erdők, patakok mentén élő fák koronája közül előbújva mutassa meg magát nekünk. Mi most csak Vácrátótig utaztunk, ahol már csak azért is méltán volt április hónap büszkesége ez a növény, mert a Jádelián kevés botanikus kertben lelhető fel, a vácrátóti pedig az egyik ezen kevés botanikus kertek közül, ahol alkalmunk nyílik e ritkaság felfedézésére.

A természetvédelmi területnek minősített kertben kisebb tavacskák mentén érkezünk a sétaút végéhez, amelynek zárásaként egy hatalmas parkosított területen szagolhatunk bele a kert bazsarózsáktól illatozó friss levegőjébe. Felemelő érzés volt a tavasz első igazi illataival az orrunkban távozni, és magunkkal vinni az energiát, amivel a kert töltött fel bennünket.

A nemzet botanikus kertje az év minden szakaszában kincseket rejt magában, ezért bármikor elbűvölő látványt nyújt az érdeklődőknek. Érdemes tehát a növénykedvelőknek szabadidejükben ellátogatni Vácrátótra és megragadni a kert nyújtotta kivételes alkalmat arra, hogy a hónap különlegességeiben részük legyen. Bármikor megéri egy kis kitérőt tenni a városból és megélni mindazt a harmóniát, amelyet a kert csendje, nyugalma és szépsége ad nekünk. Légy Te is részese a kert csodáinak, lásd Te is azt a közelben, amiért másoknak hetedhét határon is túl kellene utazni ezért.