Ha feltennék a kérdést, hogy van-e olyan, általam látogatott város Európában, ahol azt éreztem, mintha egy másik kontinensen lennék, a válaszom határozott igen lenne. Arra a kérdésre pedig, hogy melyik ez a város, azt felelném: Lisszabon. A portugál főváros hangulata ugyanis annyira laza, hogy az arra járó egy pillanat alatt úgy érzi magát, mintha kontinenseket repült volna át és valahol Dél-Amerikában járná az utcákat. Az ott élő emberek latinos vidámsága, közvetlensége és kedvessége mellett a város látnivalói minden turista számára csábítóak, az ott töltött idő pedig garantáltan emlékezetes.

Portugália fővárosa több szempontból kecsegtető a turisták számára, hiszen történelmi városrészei, a gyalogos sétákkal is felfedezhető látnivalói, éghajlata, a tenger közelsége mind-mind olyan tényezők, amelyek döntőek lehetnek a nyári úticélok meghatározása szempontjából. A város emellett megfizethető egy átlagos magyar pénztárcához mérten is, tehát a látogatónak nem kell borsos árakkal számolnia, ha ide tervezi a nyaralását.

Ha egy szóval kellene jellemeznem Lisszabont, az a szó jutna eszembe róla, hogy színes. Színes a szó szoros értelmében, hiszen a Bairro Alto színes házai, és az azokat összekötő tarka díszek látványa valóban színessé és játékossá varázsolja az utcák hangulatát. Másrészt ezt a színességet Lisszabon annak a sok lehetőségnek is köszönheti, amelyet magában rejt, hiszen nem szűkölködik a látnivalókban, programlehetőségekben. Ha valaki szeretné alaposan feltérképezni ezt a gyönyörű várost, célszerű minimum 4-5 napra tervezni.

A történelmi látványosságok közül a Szent György vár kihagyhatatlan, amely páratlan panorámát biztosít a város legmagasabb pontjáról a híres Alfama városrészre, amely Lisszabon legrégebbi városrésze.

Ha már a magasságnál tartunk, érdekessége Lisszabonnak, hogy a dimbes-dombos utcáit több helyen városi felvonók kötik össze, melyek közül az 1901-ben épült Santa Justa lift a leghíresebb. Ez köti össze a Baixa negyedet a Carmo térrel.

Lisszabon a nagy földrajzi felfedezők emléke előtt is tiszteleg, amelynek helyszíne Belém. Itt a tengerparton álló, 1960-ban épült monumentális emlékművet, a Szent Jeromos- kolostort, valamint a Belém-tornyot csodálhatjuk meg.

A Szent Jeromos-kolostor Vasco de Gama emléke mellett történelmi személyiségek emlékét is őrzi, a tengerparton álló emlékmű jellegzetessége pedig, hogy a tenger irányába álló, földrajzi felfedezőket ábrázoló szobrok emlékeztetnek Portugália híres felfedezőire, tengerészeire, valamint térképészeire. Belém tengerpartját utcazenészek teszik még hangulatosabbá, szép időben érdemes tehát egy kicsit elidőzni ott, és akár egy hajókirándulás keretében a vízről is szemügyre venni például a késő gótikus stílusban épült, XVI. századi erődöt, a Belém-tornyot. A torony faragott erkélyei, tornyai mesebelivé teszik a tengerparti látványt, nem csoda tehát, hogy a torony még a Világörökség részévé is vált 1983-ban.

Lisszabon tengerpartja nemcsak Belém városrészben, hanem a város központjában is látogatható, hangulatos utcáin pedig véget nem érő séták keretében tapasztalhatjuk meg a portugál kultúra mindennapjait. Ha szerencséjük van a focirajongóknak, még egy futball mérkőzésre is ellátogathatnak, mint ahogy ezt én is tettem ott jártam alkalmával. 

Lisszabont bátran merem ajánlani mindenkinek nyaralás céljából, aki nem vágyik túl messzire, mégis valami egészen különleges hangulatot szeretne átélni a klasszikus európai városok hangulatához képest. Ízek, színek, illatok hatják át a lisszaboni mindennapokat, látványosságai pedig élő történelemként emlékeztetnek bennünket minden pillanatban arra, hogy a világunk mit is köszönhet Portugáliának. 

De elég is a szavakból, hiszen minden szónál többet mond a látvány. Ennek jegyében a képek után a következő, általam készített kisfilmben osztom meg azt, ahogy én láttam ezt a csodálatos várost.